1 2 Healthy Move

Een pijnvrij leven voor elke mens

De Pijntherapie volgens Liebscher & Bracht, een nieuwe kijk op pijn

De samenwerking tussen Roland Liebscher-Bracht en Dr. med. Petra Bracht leidde tot een nieuwe kijk op pijn. In meer dan 90% van de gevallen gaat het om alarmpijn, afkomstig uit ons tendo-myo-fasciaal systeem (pees-, spier- en bindweefsel rond spieren, botten en gewrichten) is hun filosofie. Pijn is niet meer dan een alarmsignaal (waarschuwing) dat gehoord wil worden. Het lichaam wil zo beschadiging voorkomen of verdere beschadiging tegengaan. Onze pees, spier en gewrichtsensoren meten permanent de spanning- en drukverschillen tijdens houding en beweging. Als deze verschillen disproportioneel toenemen, bv. door te weinig of eenzijdige beweging, dreigt er schade (abnormale slijtage) te ontstaan aan onze gewrichten en gerelateerde structuren. Dit proces kan geleidelijk ontstaan, maar ook acute fases kennen. Ook als er al schade aanwezig is, kan ons lichaam ons (regelmatig) opnieuw alarmeren voor verdere schade. De schade zelf, zichtbaar op röntgenfoto's, scans en echo's (artrose/slijtage, verkalkingen in pezen, hielspoor, hernia van de tussenwervelschijven etc.) heeft in de allermeeste gevallen niets met de pijn van doen, maar is een gevolg van de mechanische in de tijd doorgemaakte over- en/of onderbelasting.

Dr. med. Petra Bracht zag in haar eigen praktijk steeds vaker mensen die aan chronische pijn leden. Ze moedigde hen aan gezond te gaan leven en eten en behandelde hen succesvol met natuurgeneeskunde. Veelal verminderde de pijn al door deze maatregelen, waaruit later de Liebscher & Bracht gezondheidsleer ontstond. Al snel begon ze deze groep patiënten ook naar de 'gezondheidslessen' van haar man te sturen.


5 Hoofdoorzaken

De 5 hoofdoorzaken voor spanningstoename in de spieren en het ontstaan van (alarm)pijn, hebben te maken met onze sterk veranderde leefstijl. Deze zijn onder te verdelen in:

Individueel bepaalde directe factoren
  1. Te weinig of geen beweging: (zitten en staan) waardoor de spieren/fasciën verkorten.
  2. Te eenzijdige beweging in werk en sport: (veel bukken, tillen, computerwerk) waardoor in spieren/fasciën stapeling van restspanningen optreed.
Algemene indirecte factoren
  1. Psychysche factoren: stressoren (distress).
  2. Voeding: stofwisseling: o.a. eten van veel dierlijk eiwit.
  3. Omgeving: o.a. slaapplek vrij van 'electrosmog', milieubelasting.

De 3 algemene indirecte pijnversterkende factoren kunnen mede tot een algemene spanningsverhoging en verzuring van ons bindweefsel (spieren en fasciën) leiden en kunnen door de Liebscher & Bracht gezondheidsleer worden geoptimaliseerd. De som van de deze 5 factoren bepaald de mate van alarmpijn in ons lichaam. Dit heeft consequenties voor de verschillende lichamelijke functieniveaus en uiteindelijk voor ons totaal functioneren en welbevinden (levenskwaliteit).

De spieren/spierketens van ons lichaam kunnen we vergelijken met 'spanriemen', die onze gewrichten, vergelijkbaar met 'scharnieren en katrollen', laten bewegen. Als de spanning op ons lichaam, vergelijkbaar met de 'carrosserie' van een auto, toeneemt door het steeds meer aantrekken van deze spanriemen, ontstaat er een 'spierpantser'. Dit kunt u vergelijken met het steeds een tandje strakker trekken van de handrem in de auto, waardoor uiteindelijk schade (overmatige slijtage) dreigt te ontstaan aan delen van de carrosserie en het controle(alarm)lampje in de auto gaat branden. Denk hierbij bv. aan het moeizaam (en/of pijnlijk) opstaan na langer zitten, bukken,hurken of het moeizaam (en/of pijnlijk) strekken, buigen van de elleboog bij elleboogklachten, kniepijn bij traplopen etc. Het kapotslaan of afplakken van het controlelampje in de auto, te vergelijken met het nemen van pijnmedicatie, zal dan geen oorzakelijke oplossing bieden. Als door medicatie de pijn onderdrukt wordt zal het onderliggende (overmatige) slijtageproces gewoon verder voortschrijden.


De behandeling

Door osteopressuur toe te passen (druk op bot/beenvlies ter hoogte van de peesaanhechting) vermindert de pees- en spierspanning, neemt de druk op gewrichts-structuren af en vermindert of verdwijnt de pijn. Als het ware worden de handremmen omlaag gezet! Het alarm is niet meer nodig! Speciale rekoefeningen herstellen duurzaam de balans in het lichaam. De osteopressuur is niet vergelijkbaar met bekende methoden zoals triggerpoint behandeling, acupressuur' e.d. Door osteopressuur worden de 'pathologische' spanningsverschillen (foutieve spier en beweeg-programma's) in spiergroepen gewist ('reset') en geven zij minder of geen waarschuwingspijn meer af. Vaak lukt het al tijdens de eerste sessie om de aanwezige pijn met 70% -100% te verminderen. Daarna volgen er nog een aantal behandelingen, altijd in combinatie met rekoefeningen (herprogrammering spier-dynamisch evenwicht) die cliënten thuis dagelijks dienen te doen. Op deze manier kunnen zij zelf de resultaten verbeteren en duurzaam vasthouden.


Indicaties Liebscher & Bracht Pijntherapie

Zowel

als ook zijn nu ook in Nederland met de Liebscher & Bracht Pijntherapie te behandelen.

Neem contact op voor een afspraak bij uw thuis of indien uw vragen heft.

Roland Liebscher-Bracht

Roland Liebscher, richtte na zijn studie werktuigbouwkunde diverse scholen in Chinese vechtkunsten en zelfverdediging technieken op. Steeds meer leerlingen vertelden hem dat hun pijn aan knieën, rug of schouders verminderde of verdween sinds ze aan deze vorm van beweging deden. Dit gegeven vond Roland zeer interessant. Hij onderzocht westerse en oosterse manuele therapieën en verdiepte zich in druktechnieken die gebruikt worden in de Aziatische vechtsporten.

Vanaf 1987 begon hij speciale 'gezondheidslessen' te geven. Hoe meer Roland Liebscher te weten kwam over het pijnmechanisme in ons lichaam, hoe meer hij zijn oefenstof verfijnde. Ook zijn vrouw Dr. Med. Petra Bracht dacht en ontwikkelde mee. Roland en Petra Liebscher-Bracht zijn een fenomeen in Duitsland. Roland begeleidde zelfs het Duitse nationale voetbalteam tijdens het EK-voetbal. Alhoewel hun theorie op veel scepsis kon rekenen, kan niemand meer om het bijzonder hoge genezingspercentage heen. Inmiddels geven ruim 4000 artsen, alternatieve genezers en fysiotherapeuten in ruim 15 landen deze pijntherapie.

meer (Duitstalige) informatie over Roland Liebscher-Bracht

Dr. med. Petra Bracht

Tijdens haar studie medicijnen kwam dr. Med. Petra Bracht tot de ontdekking dat ze de meeste mensen niet werkelijk kon helpen. Ze specialiseerde zich daarom in de natuurgeneeskunde. Ze wilde oorzaken wegnemen en de symptomen bestrijden zonder chemische middelen.

In haar eigen praktijk zag ze steeds vaker mensen die aan chronische pijn leden. Ze moedigde hen aan gezond te gaan leven en eten en behandelde hen succesvol met natuurgeneeskunde. Veelal verminderde de pijn al door deze maatregelen, waaruit later de Liebscher & Bracht gezondheidsleer ontstond. Al snel begon ze deze groep patiënten ook naar de 'gezondheidslessen' van haar man te sturen.

meer (Duitstalige) informatie over Dr. med. Petra Bracht

meer (Duitstalige) informatie

Liebscher-Bracht Pijntherapeuten in Nederland

Indien Amsterdam voor uw te ver weg is kunt uw ook bij deze Kollega's voor een origineele Liebscher & Bracht pijntherapie behandeling terecht. In onderstaande tabel heb ik informatie over de bij mij bekende Liebscher & Bracht Pijntherapeuten in nederland verzamelt.

Naam Therapeut Adres Website Liebscher & Bracht Profiel
Maurice Theunissen Mariabad 169, 6411 MH HEERLEN Website Liebscher & Bracht Profiel
Emile Troisfontaine Wilgenroosstraat 24, 5761 ET BAKEL Website Liebscher & Bracht Profiel
Henk J. Karssen Driehuizerkerkweg 138 C, 1985 HD Driehuis Website Liebscher & Bracht Profiel